Patelnia indukcyjna – parę zdań na temat jej wad oraz zalet

Kuchenki indukcyjne coraz mocniej stają się nieodłączną częścią naszego prywatnego życia – szczególnie dzięki temu, iż nie używają one otwartego ognia do gotowania różnych potraw. Jednakże jak się okazuje, na takiego typu kuchenki nie każdy „gar” się nadaje oraz to samo dotyczy interesujących nas dzisiaj patelni.

Świąteczny stół
Autor: Porto Bay Events
Źródło: http://www.flickr.com
Nasz dzisiejszy temat, a więc dokładnie mówiąc patelnia indukcyjna, jest „garem”, którego wielu z nas samych używa nawet każdego dnia. Potrawy przygotowywane na patelni zazwyczaj kojarzą się nam z jedzeniem dość tłustym, jednak na dobrej patelni często nawet nie musimy stosować żadnego oleju. Z drugiej strony powstał bardzo duży procent ludzi, którzy to nawet wolą smażone jedzenie – z tego powodu właśnie wytwórcy obmyślają coraz to nowsze odmiany patelni. Co do tematu samej patelni na kuchenkę indukcyjną to jest ona dosyć wyjątkowa – jest tak za sprawą pewnego faktu, iż ta konkretna patelnia przydaje się na każdą kuchenkę, jednakże jedynie o właściwości indukcyjnej, czyli tak zwanej „bez ogniowej”. Nadal w wielu kuchniach można znaleźć standardowe kuchenki – co do nich to tego rodzaju patelni raczej nie winniśmy stosować (poza pewnymi wyjątkami), co daje dość wielu osobom pewne ograniczenie. Dobrze wiedzieć, że podobnie jak to jest w przypadku zwykłych patelni, te indukcyjne posiadają różne powłoki, barwy, wzornictwa – najczęściej bywa w ten sposób, iż jeżeli wybierzemy odpowiednią powłokę patelni, mamy możliwość zastosować ją na zwyczajnej kuchence (tyczy się to zazwyczaj powłok ceramicznych).

Dobrze jest wiedzieć, że nie bez żadnego powodu tego typu patelnię przezywamy „indukcyjną” – ogólnie dno takiego typu patelni jest przystosowane pod wspomniana kuchenkę indukcyjną – możemy to poznać po bardzo charakterystycznym dnie, na którym to odnajdziemy zazwyczaj czerwoną „kropkę”.

About the Author

admin