Ekologia w kuchni

Popularne stało się pichcenie w najpopularniejszych stacjach telewizyjnych. W podstawowym paśmie nadawania poczesne miejsce zajęły programy kulinarne. Gwiazdami są szefowie patelni renomowanych restauracji. Pitraszą oni w różnych plenerach, a to skansen wsi lubelskiej, a to dalekie kraje. Gdzie by nie był szef kuchni przy przyrządzaniu dań snuje opowieści na temat położenia w którym się znalazł, jego obyczajów kulinarnych lub – jeżeli tłem jest studio telewizyjne bądź inne pomieszczenie – dywaguje na temat walorów zdrowej kuchni, całość przeplatając instrukcjami wykonania konkretnej potrawy. Nic więc dziwnego że gremialnie rzucił się naród do gotowania. Aspiracją wielu z nas jest podanie na spotkaniach rodzinnych nowych dań.

patelnia
Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl
W okresie letnim najbardziej modnym sposobem spędzania czasu jest grillowanie na wolnym powietrzu. Niewątpliwie by stopniowo stać się szefem patelni niezbędny jest nam odpowiedni sprzęt. Napewno zaciekawi Cię również słoki do smoothie. Konieczna będzie kuchenka na gaz albo też na prąd. Ze względu na kierunek ekologiczny coraz bardziej atrakcyjne stają się tzw. kuchnie indukcyjne. Mają one wiele zalet, jednym z największych jest małe zużycie energii. Indukcyjna płyta bowiem wykorzystuje do swojego działania fenomen magnetyzmu. Precyzyjniej mówiąc jedną z własności owego faktu jest doprowadzanie ciepła przez szybkie zmiany pola magnetycznego.

Takie zmiany powodują w specjalnie stworzonych garnkach (przykładowo patelnie indukcyjne) zwiększenie temperatury pozwalającej na gotowanie – garneczki.pl/tagi. To rozwiązanie umożliwia szybkie pitraszenie równolegle oszczędzając prąd.

patelnia
Autor: Chasseur
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Kolejnym plusem kuchni z płytą indukcyjną jest jej bezpieczeństwo. Płyta podczas kucharzenia jest cały czas chłodna, nadaje się tym samym do domów w jakich zamieszkują małe dzieci. Każdy wie że rodzic musi mieć cały czas natężoną uwagę. Jeśli pomimo starań malec dotknął kuchenki niedługo po jej wyłączeniu nic niedobrego by się nie wydarzyło – inaczej niż w przypadku tradycyjnych piecyków. Nie wywołamy też pożaru, bowiem nie ma ognia.

Negatywem tegoż rozwiązania jest jednak przymus korzystania ze specjalnych garnków. Muszą one być wykonane z metalu magnetyzującego się, względnie zawierać w spodzie taki metal. Przedsiębiorstwa wytwarzające garnki oraz patelnie indukcyjne znaczą je w specjalny sposób.

About the Author

admin